Πώς δημιουργούνται οι παθήσεις δοντιών και ούλων

Ένας είναι ο σημαντικότερος εχθρός δοντιών και ούλων: η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η πλάκα είναι μια διαφανής κολλώδης ουσία από μικρόβια η οποία επικάθεται στην οδοντική επιφάνεια. Αν δεν απομακρυνθεί αμέσως, αντιδρά με τη ζάχαρη των τροφών και δημιουργεί οξέα τα οποία προκαλούν την τερηδόνα, δηλαδή καταστροφή των σκληρών οδοντικών ουσιών.

Παράλληλα, αν  παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσλαμβάνει από το σάλιο άλατα, με αποτέλεσμα να σκληραίνει και να μετατρέπεται στην αντιαισθητική και επικίνδυνη πέτρα.

Ο σχηματισμός πέτρας στο σημείο επαφής δοντιών και ούλων, οδηγεί στη δημιουργία της ουλίτιδας, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και σωστά με συνεργασία οδοντιάτρου και ασθενή, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, δηλαδή καταστροφή του οστού που στηρίζει τα δόντια.

Βλέπουμε λοιπόν πως το αρχικό στάδιο της φλεγμονής των ούλων (ουλίτιδα) αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση προχωρά στο επόμενο στάδιο (περιοδοντίτιδα) που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Πώς προλαμβάνονται οι παθήσεις δοντιών και ούλων

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το σημαντικότερο βήμα για υγιή δόντια και ούλα είναι το σωστό βούρτσισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνδυασμό όμως με προληπτικό έλεγχο από τον οδοντίατρο και κατανάλωση τροφών μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη με μέτρο.Πρέπει να βουρτσίζουμε προσεκτικά τις εσωτερικές, εξωτερικές και μασητικές επιφάνειες των δοντιών. Επίσης πρέπει, με ιδιαίτερη προσοχή, να φροντίζουμε για την ολοκληρωτική απομάκρυνση της πλάκας από τα σημεία επαφής δοντιών και ούλων και από τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια.

Για το σκοπό αυτό έχει επικρατήσει η τεχνική βουρτσίσματος Bass, η οποία έχει καταξιωθεί στον οδοντιατρικό κόσμο ως η καταλληλότερη για τη σωστή απομάκρυνση τας πλάκας.

Πως να βουρτσίζετε τα δόντια σας

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

1ο ΒΗΜΑ: Ξεκινήστε από το σημείο επαφής δοντιών και ούλων. Κρατήστε την βούρτσα σε γωνία 45 μοιρών. Βουρτσίστε απαλά κάνοντας ελαφρό μασάζ και προσέχοντας να μην μετακινείται η βούρτσα από τη θέση της. Επιλέξτε βούρτσα με σωστά στρογγυλεμένες άκρες ώστε να μην τραυματίζονται τα ούλα.

2ο ΒΗΜΑ: Μετά, σύρετε την οδοντόβουρτσα από το σημείο επαφής των δοντιών και των ούλων με κατεύθυνση προς την άκρη των δοντιών. Εφαρμόζοντας αυτά τα βήματα,  επιτυγχάνουμε καθαρισμό του σημείου επαφής δοντιών και ούλων, της επιφάνειας των δοντιών και των διαστημάτων ανάμεσα στα δόντια.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΠΙΣΩ ΔΟΝΤΙΩΝ

Κρατήστε πάλι την οδοντόβουρτσα στο σημείο επαφής δοντιών και ούλων, υπό γωνία 45 μοιρών. Εφαρμόστε τα δύο βήματα που αναφέραμε για τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Κρατήστε την βούρτσα κάθετα και βουρτσίστε κατευθύνοντας την οδοντόβουρτσα από τα ούλα προς την άκρη των δοντιών.

ΜΑΣΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΔΟΝΤΙΩΝ

Κρατήστε την οδοντόβουρτσα οριζόντια. Βουρτσίστε μπρος-πίσω, φροντίζοντας να καθαριστούν καλά όλες οι μασητικές επιφάνειες. Βουρτσίστε την γλώσσα για να αποτρέψετε την κακοσμία.

Σωστές συνήθειες για υγιή δόντια

  1. Πλένετε τα δόντια σας οπωσδήποτε πρωί και βράδυ και κυρίως μετά τα γεύματα.
  2. Πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο σας. Ο έλεγχος των δοντιών μία με δύο φορές το χρόνο μπορεί να προλάβει μία βλάβη σε αρχικό στάδιο και να αποτρέψει την εξέλιξή της, που μπορεί να οδηγήσει σε οξεία λοίμωξη, απώλεια δοντιών και οπωσδήποτε πιο εκτεταμένη επέμβαση με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος.
  3. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις έως έξι μήνες.Μία οδοντόβουρτσα που έχει φθαρεί από τη χρήση δεν αφαιρεί σωστά την οδοντική πλάκα και πιθανόν να τραυματίσει τα ούλα.Συνήθως προτείνεται μία μαλακής σύστασης οδοντόβουρτσα καθώς με την πάροδο του χρόνου και με τα άλατα του νερού αυτή μετατρέπεται σε σκληρότερη, ενώ μια μέτρια ή σκληρή περισσότερο θα τραυματίσει παρά θα καθαρίσει.
  4. Χρησιμοποιείτε την κατάλληλη οδοντόκρεμα ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα δόντια και τα ούλα σας. Υπάρχουν οδοντόκρεμες για ευαίσθητα ούλα, για ευαίσθητα δόντια, με διάφορες γεύσεις κλπ που κάθε μία ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες κάθε ανθρώπου.
  5. Συμπληρωματικά με την χρήση οδοντόκρεμας και οδοντόβουρτσας χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για περιοχές που δεν καθαρίζονται και στοματικό διάλυμα για ολοκληρωμένη προστασία.
  6. Αποφεύγετε τα γλυκά που παραμένουν πολύ ώρα στο στόμα(π.χ. καραμέλες) και προσπαθείστε να τρώτε τα γλυκά μαζί με το γεύμα σας έτσι ώστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά.
  7. Μην ξεχνάτε πως ο καθαρισμός της μικροβιακής πλάκας είναι μηχανικός. Δηλαδή η απομάκρυνσή της γίνεται από τις ίνες της οδοντόβουρτσας ή την παρεμβολή του νήματος. Η χρήση της οδοντόκρεμας είναι βοηθητική καθώς με το φθόριο που περιέχει κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα, βοηθά τα ευαίσθητα ούλα-δόντια και δίνει της αίσθηση της φρεσκάδας.