Περιοδοντολογία2018-10-12T15:47:15+00:00

Η φλεγμονή των ούλων και η συνακόλουθη αιμορραγία που παρατηρούνται κατά τη μάσηση ή το βούρτσισμα είναι ενδεικτικά της ύπαρξης κάποιου βαθμού ουλίτιδας.

Αποτρύγωση‐στίλβωση‐σοδοβολή

Η ουλίτιδα οφείλεται στην οδοντική μικροβιακή πλάκα, ένα λεπτό στρώμα βακτηρίων που προσκολλάται στην επιφάνεια των δοντιών. Η πλάκα αλληλεπιδρά με διάφορα συστατικά του σάλιου και σταδιακά σκληραίνει σχηματίζοντας την πέτρα ή τρυγία. Η αντιμετώπιση της ουλίτιδας εναπόκειται στη συνεργασία του ιατρού με τον ασθενή η οποία συνεργασία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της. Η απομάκρυνση των εναποθέσεων πάνω στα δόντια μέσω της αποτρύγωσης, το γυάλισμα των δοντιών για να δημιουργηθεί αμέσως μετά λεία επιφάνεια μέσω της στίλβωσης και η αφαίρεση των χρωστικών μέσω της σοδοβολής είναι τα κύρια όπλα που διαθέτει ο ιατρός και τα οποία σε συνδυασμό με την τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής από την πλευρά του ασθενούς θα οδηγήσουν στην διατήρηση της υγείας των ούλων και την αποτροπή μετάπτωσης της ουλίτιδας σε βαρύτερες μορφές φλεγμονής όπως είναι η περιοδοντίτιδα.

Συντηρητική θεραπεία με ριζική απόξεση

Το επόμενο και βαρύτερο στάδιο της ουλίτιδας είναι η περιοδοντίτιδα στην οποία εκτός από φλεγμονή των μαλακών ιστών που περιβάλλουν το δόντι, νοσεί και το οστό που το συγκρατεί και η νόσος αυτή αν δεν αναχαιτιστεί μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλειά του. Η περιοδοντίτιδα σαν νόσος εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις κατά τις οποίες η καταστροφή των στηρικτικών ιστών των δοντιών ποικίλλουν. Το πρώτο και βασικότερο στάδιο θεραπείας αυτής της καταστροφής είναι η ριζική απόξεση των ριζών των δοντιών με σκοπό να αφαιρεθούν οι υποουλικές εναποθέσεις, μία διαδικασία συντηρητική και τις περισσότερες φορές αρκετή για να σταματήσει την βλάβη και να αποτρέψει την περαιτέρω καταστροφή.

Άμεση ανακούφιση του ασθενούς και προγραμματισμός της συνέχισης της θεραπείας.

Κάλυψη υφιζήσεων

Υφίζηση ονομάζεται η καταστροφή και ακρορριζική μετατόπιση των ούλων που αποκαλύπτουν τη ρίζα του δοντιού η οποία μπορεί να οφείλεται σε περιδοντίτιδα ή στη χρήση ακατάλληλης οδοντόβουρτσας και στη λανθασμένη τεχνική βουρτσίσματος. Με την πάροδο των ετών ενός βαθμού υποχώρηση των ούλων είναι φυσιολογική. Συνήθως παρουσιάζεται υπερευαισθησία στο ζεστό, στο κρύο και σε άλλα ερεθίσματα. Η καταστροφή αυτή μπορεί να αναπλαστεί με αισθητικές περιοδοντικές τεχνικές. Η αποκατάσταση συνήθως γίνεται με μόσχευμα από τον ίδιο τον άνθρωπο που συνήθως προέρχεται από την περιοχή της υπερώας αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τεχνητά μοσχεύματα. Ο νέος ιστός που αναπτύσσεται έχει τα χαρακτηριστικά των φυσιολογικών ούλων.

Κατευθυνόμενη ιστική αναγέννηση

Επόμενο στάδιο της ριζικής απόξεσης είναι η κατευθυνόμενη ιστική αναγέννηση. Έτσι ονομάζεται η τεχνική που έχει ως σκοπό την ανάπλαση των κατεστραμμένων περιοδοντικών ιστών. Ο οδοντίατρος απομακρύνει χειρουργικά πλέον με την βοήθεια κρημνών (αποκόλληση δηλαδή των ούλων από το οστό) τις εναποθέσεις τρυγίας και των φλεγμονωδών ιστών από τη ρίζα του δοντιού και το περιβάλλον οστό. Στο κενό που δημιουργείται λόγω της καταστροφής ανάμεσα στο οστό και το δόντι τοποθετείται οστικό μόσχευμα είτε από τον ίδιο τον ασθενή, είτε τεχνητό. Η περιοχή αυτή καλύπτεται με μια μεμβράνη που απομονώνει και προστατεύει το μόσχευμα από την κατάρρευση, συνήθως απορροφήσιμη για να μην χρειαστεί δεύτερη επέμβαση για την αφαίρεσή της. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο οργανισμός αρχίζει να αναπτύσσει νέο οστό και να επανακτά σε αρκετά μεγάλο βαθμό το οστό που έχει καταστραφεί. Σκοπός της επέμβασης αυτής είναι και η αλλαγή της αρχιτεκτονικής των ούλων γύρω από τα δόντια έτσι ώστε να πετύχουμε την εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων.

Κλινική επιμήκυνση μύλης

Η κλινική επιμήκυνση μύλης είναι μια επέμβαση που ως σκοπό έχει να αποκαλύψει μέρος του δοντιού που βρίσκεται κάτω από τη γραμμή των ούλων και να αυξήσει το τμήμα που φαίνεται στο στόμα. Πραγματοποιείται όταν πρόκειται να τοποθετηθεί ακίνητη πρόσθεση στο δόντι και η κλινική του μύλη δεν είναι επαρκής ή όταν η τερηδόνα έχει φτάσει κάτω από τη γραμμή των ούλων ή το δόντι έχει υποστεί κάταγμα σε αυτό το σημείο. Με την αφαίρεση του απαραίτητου ουλικού ιστού (και αναλόγως την περίπτωση και του οστού) γίνεται αποκάλυψη μέρους του υγιούς δοντιού και μπορούμε να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση της βλάβης. Η επούλωση της επέμβασης αυτής ποικίλλει, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες για απρόσκοπτη προσπέλαση της περιοχής για την αποκατάστασή της.