Οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει κανείς μετά από εξαγωγή δοντιού ή ρίζας

 

  1. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΓΑΖΑ ΔΑΓΚΩΜΕΝΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ . ΕΑΝ Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΑΖΑ Η΄ ΒΑΜΒΑΚΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΚΟΜΑ . ΕΦΟΣΟΝ Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 24 ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΕΛΘΕΤΕ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ . ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΝΑ ΦΤΥΝΕΤΕ, ΝΑ ΡΟΥΦΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ .
  2. ΕΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΟΙΔΗΜΑ (ΠΡΗΞΙΜΟ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ, ΜΙΑ ΠΑΓΟΚΥΣΤΗ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΜΙΑ ΩΡΑ .
  3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΕΞΑΚΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥ ΑΚΕΤΥΛΟΣΑΛΙΚΙΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ (π.χ. ΑΣΠΙΡΙΝΗ,SALOSPIR) ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΟΥΛΩΘΕΙ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ . ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΛΛΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ/ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΟΠΩΣ DEPON , PONSTAN , NIFLAMOL , MESULID , PANADOL .
  4. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 24ΩΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΠΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ . ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑΣ . ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΠΛΥΣΗ ΜΕ ΔΙΑΛΥΜΑ ΑΡΑΙΟΥ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟΥ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ 4-5 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ .
  5. ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΗ ΛΗΨΗ ΣΚΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 24ΩΡΟ . ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΗ ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΤΡΟΦΗ ΜΑΣΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΗΜΙΜΟΡΙΟ . ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΗ ΜΑΣΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ .
  6. ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΥΡΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΤΑ ΡΑΜΜΑΤΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ .
  7. ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΩΘΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ .
  8. ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 1-2 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΝΕΚΡΩΣΗΣ ΤΟΥ .
  9. ΓΕΝΙΚΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1-2 ΗΜΕΡΩΝ, ΟΠΩΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, ΣΚΥΨΙΜΟ, ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ .