Γέφυρες ζιρκονίας2018-08-29T19:48:12+00:00

Οι γέφυρες από πορσελάνη με σκελετό ζιρκονίας είναι το πιο σύγχρονο επίτευγμα της αισθητικής οδοντιατρικής. Το ζιρκόνιο είναι ένα υλικό λευκό, που έρχεται να αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς μεταλλικούς σκελετούς των μεταλλοκεραμικών στεφανών και το οποίο χρησιμοποιείται με επιτυχία στην ορθοπεδική από το 1969 για την κατασκευή τεχνητών αρθρώσεων ισχίων. Η αντοχή μιας οπίσθιας γέφυρας τριών δοντιών κατασκευασμένη από ζιρκονία είναι 2-3 φορές υψηλότερη συγκρινόμενη με μια αντίστοιχη ολοκεραμική και επομένως έχουν αντοχή ανάλογη των μεταλλοκεραμικών αποκαταστάσεων.

Η ζιρκονία δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικά δυνατής αντοχής υλικό, έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι ένα υλικό λευκό και φωτοδιαπερατό. Επί πλέον η εξαιρετική του βιοσυμβατότητα και η αντοχή στην διάβρωση (διατηρεί την αντοχή της παρουσία νερού ή υγρασίας) το καθιστούν ιδανικό για ακίνητες προσθετικές εργασίες. Ο σκελετός ζιρκονίας μάλιστα είναι λεπτότερος από τον μεταλλικό σκελετό, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο τρόχισμα δοντιού. Στη ζιρκόνια παρατηρείται μικρότερη προσκόλληση μικροβίων συγκριτικά ακόμη και με το τιτάνιο, που αποτελεί την ιατρική βάση αναφοράς στην προσθετική επί εμφυτευμάτων γεγονός που μας εξασφαλίζει μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης φλεγμονής των ούλων.

Οι γέφυρες ζιρκονίας παρουσιάζουν τα μειονεκτήματα του υψηλού κόστους κατασκευής, αποκόλληση της πορσελάνης επίστρωσης (μειωμένη αντοχή δεσμού μεταξύ πορσελάνης-ζιρκονίας), ενώ η ένδειξή τους περιορίζεται σε γέφυρες των 3-4 τεμαχίων, προσθίων ή οπισθίων δοντιών. Παρόλα αυτά και εφόσον δεν ασκούνται έντονες μασητικές πιέσεις μπορούν να κατασκευαστούν και μεγαλύτερες σε έκταση γέφυρες, ενώ με τη ανακάλυψη και χρήση διαφανούς ζιρκονίας παρακάμπτεται το συνηθισμένο πρωτόκολλο σκελετός-κεραμικό και έχουμε στεφάνες από ένα και μόνο υλικό χωρίς την επικάλυψη πορσελάνης. Έτσι, απαλλασσόμαστε από ενοχλητικές αποκολλήσεις ή θραύσεις του αισθητικού υλικού.