Εμφυτεύματα2018-10-09T12:27:44+00:00
Εμφυτεύματα

Σήμερα η τα οδοντικά οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα είναι η πιο προοδευτική μέθοδος της αποκατάστασης των απολεσθέντων δοντιών. Έχει διαρκές και τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα. Το εμφύτευμα αποτελεί μια κατασκευή από κράμα τιτανίου, που τοποθετείται στο οστό της γνάθου ως αντικατάσταση της οδοντικής ρίζας. Το εμφύτευμα ενώνεται στερεά με το οστό, ενώ αργότερα ακολουθεί η τοποθέτηση της υπερκατασκευής, η οποία επαναλαμβάνει τη μορφή και το χρώμα του χαμένου δοντιού. Σήμερα η εμφυτευματολογία παρουσιάζει ποσοστά επιτυχίας, σε τουλάχιστον πενταετή βάση, άνω του 98%. Το ποσοστό αυτό, συγκρινόμενο με οποιαδήποτε άλλη ένθεση στο ανθρώπινο σώμα, είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Ο Σουηδός ορθοπεδικός καθηγητής Branemark στις αρχές της δεκαετίας του ’50 διαπίστωσε πως το τιτάνιο σχηματίζει ένα πολύ ισχυρό δεσμό με το οστό που το περιβάλλει, με μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Έτσι, μετά από πολλά χρόνια προκλινικών ερευνών, τοποθέτησε το πρώτο οστεοενσωματούμενο εμφύτευμα σε ασθενή το 1965. Τα πρώτα εμφυτεύματα ήταν σαν λάμες (λεπιδοειδή) και απαιτούσαν μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις για να τοποθετηθούν. Την δεκαετία του ’80 παρουσιάστηκαν τα κοχλιούμενα εμφυτεύματα, που απλοποίησαν τη διαδικασία τοποθέτησης και έδωσαν μεγάλη ώθηση στην εμφυτευματολογία, ενώ στα μέσα του ‘90 η οδοντιατρική κοινότητα άρχισε να κατασταλάζει οριστικά στις τεχνικές της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια και στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα εμφυτεύματα αποτελούν μια θαυμάσια εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης των δοντιών. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα τους είναι:
Δεν απαιτούν τρόχισμα των διπλανών δοντιών.
Έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες θεραπευτικές επιλογές.
Τα δόντια που κατασκευάζονται πάνω τους μοιάζουν και λειτουργούν σαν τα φυσικά.
Μπορούν να δώσουν σε ασθενείς με οδοντοστοιχίες ή μια ακίνητη εργασία ή τουλάχιστον μια πολύ πιο σταθερή οδοντοστοιχία.
Βοηθούν στην προστασία του οστού των γνάθων. Η τοποθέτησή τους αποτρέπει την απορρόφησή του όπως συμβαίνει στις συμβατικές οδοντοστοιχίες.
Δικαίως, λοιπόν, θεωρούνται ανώτερα από τις συμβατικές λύσεις που χρησιμοποιούσε η οδοντιατρική στο παρελθόν. Το τιτάνιο, ένα μέταλλο βιοσυμβατό και εύκολα αποδεκτό από τον οργανισμό, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία της επέμβασης.

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό των γνάθων δημιουργώντας ένα φρεάτιο, πάντα υπό τοπική αναισθησία, αφήνονται εκεί για διάστημα που κυμαίνεται συνήθως από 6-8 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η οστεοενσωμάτωση και στη συνέχεια ακολουθεί η προσθετική αποκατάσταση.

Ο χρόνος αυτός βέβαια σύμφωνα με τα σύγχρονα πρωτόκολλα μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο και έτσι να μιλάμε για άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων σε περιστατικά όμως πολύ αυστηρά επιλεγμένα.

Φτάσαμε λοιπόν από την αναμονή των 6 μηνών, όπως είχε αρχικά προταθεί και με την εξέλιξη των εμφυτευμάτων στη σημερινή κατάσταση όπου ο νωδός ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο και φεύγει μέσα σε μία συνεδρία με καινούργια δόντια.